Kynutý koláč s tvarohem, angreštem a rybízem

25. 10. 2018

Quisque tincidunt scelerisque libero. Mauris suscipit, ligula sit amet pharetra semper, nibh ante cursus purus, vel sagittis velit mauris vel metus. In rutrum

Kynutý koláč s tvarohem, angreštem a rybízem

Nullam justo enim, consectetuer nec, ullamcorper ac, vestibulum in, elit. Duis ante orci, molestie vitae vehicula venenatis, tincidunt ac pede. Etiam bibendum elit eget erat. Pellentesque arcu. Phasellus faucibus molestie nisl. Aliquam ornare wisi eu metus. Etiam dictum tincidunt diam. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Mauris dictum facilisis augue. Nullam dapibus fermentum ipsum. Etiam egestas wisi a erat. Quisque tincidunt scelerisque libero. Integer imperdiet lectus quis justo. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Nam sed tellus id magna elementum tincidunt. 

Potřebujete

(koláčová forma o průměru 30 cm)

300 g polohrubé mouky
6 lžic rozpuštěného másla
3 žloutky
4 lžíce cukru krupice
1 plná lžíce domácího vanilkového cukru
100 ml mléka
1/2 lžičky soli
1 lžíce tuzemáku
kůra z jednoho menšího bio citronu

Na kvásek

30 g čerstvého droždí + 1 lžička cukru krupice + 2 lžíce mléka

Na drobenku

125 g polohrubé mouky
50 g chlazeného másla
1 lžíce domácího vanilkového cukru
2 lžíce cukru krupice

Na náplň

250 g tvarohu v kostce
2 lžíce cukru krupice
1 žloutek
200 g angreštu
300 g červeného rybízu
máslo na vymazání formy
mouka na vysypání formy a zaprášení pracovní plochy
cukr moučka na pocukrování po upečení

Postup

Nejprve si připravím kvásek … droždí rozdrobím do misky, přidám cukr a mléko, rozmíchám, přikryji čistou utěrkou a na teplém místě nechám kvásek vzejít.

Mezitím do mísy od robota proseji mouku, přidám sůl, oba druhy cukru, žloutky, máslo, mléko, tuzemák a kůru z citronu. Nakonec vmíchám připravený kvásek.

Těsto nechám pomocí robota hnětat, dokud se netvoří bubliny a těsto se nelepí k okrajům (pokud těsto lepí, přisypu trochu mouky).

Během hnětení připravím drobenku (posypku) tak, že smíchám všechny uvedené přísady, které ručně zpracuji. Drobenku pak nechám v lednici, než na ni přijde řada. Umyji a očistím ovoce, které nechám důkladně okapat.

Jakmile je těsto uhněteno, zasypu ho trochou mouky, přikryji utěrkou a nechám ho kynout … přibližně 90 minut.

Mezitím smíchám tvaroh s cukrem a žloutkem, kterým pak budu těsto plnit.

Formu vymažu máslem a vysypu moukou. Horkovzdušnou troubu předehřeji na 165 stupňů.

Nakynuté těsto lehce roztáhnu prsty a položím na něj celou tvarohovou směs. Tu do těsta zabalím a těsto rozválím zhruba na velikost formy. Těsto pak opatrně za pomoci válečku přenesu do formy a upravím na její velikost. Těsto pokladu ovocem a zasypu drobenkou. Peču přibližně 45-50 minut. Doporučuji zohlednit zkušenosti s vlastní troubou.

Po upečení nechám koláč vystydnout a poté ho zapráším moučkovým cukrem.